Změna jídelníčku je velkým zásahem do stravovacího režimu každého z nás. Především by ale taková změna měla být k lepšímu. Takže už při samotném sestavování nového jídelníčku je třeba znát základy správné výživy a vědět, které látky naše tělo potřebuje denně přijímat, aby pracovalo tak, jak má. Dnes se proto podíváme na to, jak si svépomocí sestavit takový dietní jídelníček, který by obsahoval vše potřebné pro naše zdraví.
Poznejte svůj jídelníček
Abychom se mohli pustit do úpravy jídelníčku, potřebujeme vědět, jaké je jeho současné složení. Takže si nejprve po dobu jednoho týdne poctivě zapisujte, co za celý den sníte a vypijete. Pochopitelně nezapomínejte zaznamenávat ani malé pochutiny, kterých si během dne zobnete, protože právě ty mají ve většině případů na svědomí přibývající kilogramy.
Jakmile budete mít svůj týdenní jídelníček napsaný, podívejte se na něj a zkuste nejprve sami odhadnout, co je v něm špatně. Už jen to, že si uvědomíte chyby, které ve stravování děláte, vám pomůže v dalším vývoji. Ten bude zaměřen na to, abyste počet chyb zredukovali. Nic se ale nemá uspěchat, takže i v případě takovýchto změn budete muset postupovat pomalu. Pokud například vidíte, že jste za týden snědli velké množství sladkostí, budete se pozvolna učit nahrazovat je něčím zdravějším.
Pokud pro změnu často pijete slazené limonády, opět bude třeba si postupně zvykat na jiné nápoje, až nakonec dospějete k tomu, že slazené limonády přestanete pít úplně. Nesnažte se změnit více věcí najednou, protože je mnohem lepší, když se plně soustředíte jen na jednu a věnujete jí všechnu energii.
Nový dietní jídelníček
Na řadu následně přichází opětovné zapisování si toho, co jste kdy snědli. Tentokrát vám zapisování slouží k tomu, abyste měli přehled o tom, jakých pokroků se vám podařilo dosáhnout. Už při sestavování nového dietního jídelníčku je třeba zohlednit základní pravidla zdravého stravování, mezi které patří například častější konzumace ovoce a zeleniny, co nejméně tuků, éček a cukru.
Alespoň jednou týdně by si ve vašem jídelníčku mělo najít své místo například i rybí maso, které je všeobecně zdravé. Vhodné je ale i kvalitní kuřecí, které se vám bude skvěle hodit například k těstovinám nebo do salátů. Zakomponovat do jídelníčku musíte ale také obiloviny a luštěniny. Vždy je však třeba si ohlídat celkové množství přijaté energie za den. Hranici, kterou byste neměli za den překročit, si můžete vypočítat podle několika indicií.
A to váhy, výšky, věku, pohybové aktivity za den a podobně. Dobré bude, pokud si podobné věci a informace nastudujete ještě dříve, než si začnete jídelníček sestavovat. Vyhnete se tak tomu, že byste si jej později museli znovu upravovat.